Dövme

Dövme Stilleri ile ilgili genel bilgiler aşağıdadır.

Gradyan

Bir renkten diğerine yumuşak bir akış olan gradyan dövmeler, estetik açıdan oldukça güzel gözükür. Fakat yapımı da bir o kadar zor olabilir. Işıktan karanlığa, maviden kırmızıya, günden geceye… Siz nasıl isterseniz!

Geleneksel (Old School)

Geleneksel stil; koyu çizgiler, parlak renkler, güller, çapalar ve muhteşem kadın portreleri gibi ikonik tasarımlarıyla bilinir.

Realistik

Klasik realizmin tarihi, Rönesans eserlerine kadar uzanıyor. O zamanlardan günümüze, dövmecilik alanını da fazlasıyla etkilediğini görmek mümkün. Realistik dövmeler, günümüzde oldukça sevilse de gerçekten iyi bir dövme sanatçısına yaptırmak şart! Aksi takdirde dövmenizin detayları kalitesiz olabilir ve istediğiniz etkiyi yakalayamayabilirsiniz.

Suluboya (Watercolor)

Dövme stilleri arasında bulunan ve suluboya tarzı dediğimiz bu dövmeler, şu anda oldukça popüler. Ancak görünüşleri yanıltıcı olabilir! Bu tarz dövmeleri kağıt üzerinde tasarlamak çok daha kolay olsa da bir insanın vücuduna mürekkep ile işlemek oldukça zor olabiliyor. Bu yüzden dövme sanatçınızı özenle seçmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Tribal

Tribal dövmelerin, yani kabile dövmelerinin geçmişi binlerce yıl öncesine kadar dayanıyor. Tribal dövmelere baktığınızda hepsi benzer desenlerde gözükse de aslında hepsi eşsiz bir tasarıma sahip. Tribal dövmeler, genellikle ayrıntılı desenler içerir ve siyah renk ile yapılır.

New School

New School’un ismi sizi yanıltmasın, kendisi aslında o kadar da yeni değil. 90’larda en popüler dönemlerini yaşa da günümüzde pek fazla tercih edilmiyor. New School dövmeler, karikatürize ve abartılı figürlerden oluşuyor.

Neo-Geleneksel (Neo-Traditional)

Neo-geleneksel, adından da anlaşılacağı gibi geleneksel tarzın evrilmiş bir halidir. Bu dövme stilinin en belirgin özellikleri, net çizgiler ve parlak renklerdir. Bunun nedeni ise Neo-geleneksel sanatçıların, Art Nouveau ve Art Deco estetiğinden oldukça etkilenmiş olmalarıdır. Bu tarzda yapılan dövmeler; yemyeşil, dekoratif detayların yanı sıra çiçek ve hayvan gibi doğal detaylar da içerir.

Japon Tarzı

Geleneksel Japon tarzının (bir diğer adıyla Irezuminin) temeli, eski Japon kültürüne dayanıyor ve bu tarzda tasarlanan her dövme Japonların derin kültürünün bir yansıması halini alıyor.

İllüstrasyon

Yine aynı şekilde oldukça geniş bir anlama sahip olan illüstrasyon dövmeleri sınırlandırmak pek mümkün değil. Bu dövmeleri ayırt etmek için kesin bir çizgimiz yok. Sadece şunu söyleyebiliriz ki illüstrasyon bir dövmeye baktığınız zaman bir sanat galerisindeymişsiniz gibi hissedeceksiniz!

Chicano Tarzı

Chicano tarzı dediğimiz bu dövme türü, birçok etnik kökene sahip. Meksikalı göçmenlerin Amerikan hapishanelerinde kısıtlı imkanlar ile yaptıkları dövmeleri temel alan Chino tarzı, günümüzde çok popüler. Genellikle ince çizgilerden oluşan bu dövmelerde, siyah ve gri tonları oldukça hakim.

Geometrik

Geometrik stil, uzun zamandır birçok kültürel dövme biçiminde mevcut olmasına rağmen gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Dövme severler, geometrik şekillerin tasarıma getirdiği sadeliği fazlasıyla seviyor. Geometrik dövmeler, genellikle tek tip siyah mürekkep ile yapılıyor, ancak bazı sanatçılar basit ve cesur renk paletlerini kullanmayı da seviyor. Temiz çizgiler ve kusursuz tasarım, bu dövme stili için oldukça önemli.

Nokta (Dotwork)

Dövme stilleri arasında bu dövme stili sadece en sabırlı ve disiplinli sanatçılar yapabiliyor! Dotwork stili dövmeler, oldukça acı verici olabiliyor. Tek tek ve nokta şeklinde yapılan bu dövme stilinde uzmanlaşmak hiç de kolay değil. En iyi sonucu elde etmek için ise otomatik makineler değil iğneler kullanılıyor. Eğer sabırsız biri iseniz bu dövme stili size göre olmayabilir.

Beyaz Mürekkep

Cildinizin doğal rengine bağlı olarak beyaz mürekkep, neredeyse görünmez olabilir. Daha etkili sonuçlar için başka mürekkepler ile karıştırılması ve çarpıcı tasarımlar yaratılması çok daha iyi olacaktır.

Eskiz (Sketch)

Tıpkı suluboya dövmelerde olduğu gibi eskiz dövmelerde de kağıttaki görüntü cilde aktarılmaya çalışılıyor. Bu tasarımlar, cildinize kabaca çizilmiş gibi gözükebilir. Genellikle dövme sanatçıları, eskiz dövmeler ile suluboya dövmeleri birleştirmeyi tercih ederler.

Biyomekanik

Gerçeklik ve fantezi arasındaki mükemmel uyumu bu dövme stili ile yakalamanız mümkün. 1979’da Alien filminin vizyona girmesi ile beraber insanlar, hiç bilmedikleri bu teknolojik dünyaya hayran kaldılar. Bu durum da biyomekanik adlı yeni bir dövme sanatına ilham verdi. Vücudumuzdaki parçaların adeta mekanik bir cisim gibi gösterildiği bu dövme sanatı, günümüzde popülerliğini koruyor.

Trash Polka

Dövme stilleri arasında oldukça yeni bir akım olan Trash Polka’yı tam olarak açıklamak pek mümkün değil. Koyu kırmızı ve siyah mürekkep bloklarının kullanıldığı bu dövme stilinde soyut, geleneksel ve geometrik desenler bir arada kullanılıyor.

Blackwork

Aslında blackwork dediğimiz yöntem, oldukça kapsamlı bir terim. Yalnızca siyah mürekkep kullanarak yapılan tüm vücut sanatlarına blackwork demek mümkün. Ancak bizim burada kastettiğimiz stil, ayrıntılı bir şekilde işlenen soyut ya da geometrik tasarımlardan oluşuyor.

Ambigram

Ambigram dövmeler, sunulduğu şekliyle okunabildiği gibi tam tersine çevrildiğinde de okunabilen grafiksel dövmelerdir. Günümüzde popülerliğini kaybetmeye başlasalar da ne kadar zor bir sanat olduğunu söylememize gerek yoktur diye düşünüyoruz.

Glitch

Glitch dövmelerdeki amaç, bizlere gerçekliği sorgulatmaktır. Uzaktan baktığınızda cızırdayan bir görüntü gibi görünürler, dolayısıyla ofset çizgilerden ve zikzaklardan oluşurlar.

UV

Ultraviyole (UV) mürekkep ile yapılan bu dövmeler, gün boyunca ışığı emer ve karanlık olduğunda yansıtır. Mevcut dövmelerinize hareket katmak ya da sadece karanlıkta ortaya çıkan bir dövme yaptırmak istiyorsanız UV dövmeler, doğru bir seçim olacaktır.

Minimalist

Genellikle kullanan kişi için sembolik bir anlam taşıyan minimalist dövmeler, minik ve sade tasarımlardan oluşur. Bu sayede fazla dikkat çekmeden kendinizi ifade edebilirsiniz.

Outline

Dövme stilleri arasında sadeliği ile dikkat çeken outline dövmeler, sizde “bitmemiş bir dövme” hissi uyandırabilir. Ancak bu durum sizi yanıltmasın! Dilerseniz dövmenizi bir süre bu şekilde kullanabilir, sonrasında istediğiniz renkler ile doldurtabilirsiniz.